Gratis vullen van uw gedenkartikel in onze toonzaal. Zie ook gratis vullen

West Gedenktekens Tel: 0793416227  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een monument is een standbeeld, een gedenksteen of een gebouw opgericht ter herinnering aan een persoon of een belangrijke gebeurtenis. 
De grootste monumenten worden opgericht door de overheid, maar ook bedrijven en particulieren richten monumenten op. Particulieren richten monumenten op ingeval van een begrafenis op een begraafplaats

Het woord monument is afgeleid van het Latijnse woord monumentum, ‘dat wat herinnert’, van het werkwoord monere, ‘zich herinneren’.

Een monument kan, behalve een monumentaal gebouw, ook een kunstwerk zijn, zoals een beeld of een zuil. Een bekend voorbeeld is het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam, dat allen herinnert aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de plaats waar het gedenkteken wordt opgericht, van historisch of symbolisch belang. Een speciale categorie monumenten is die van het mausoleum, een gebouw waarin het lichaam van een overleden persoon wordt bewaard.

In alle beschavingen is de behoefte aan een collectief cultureel geheugen zichtbaar. De eerste obelisken die de Egyptenaren oprichtten, waren religieuze instrumenten van de zonnecultus, maar toen zij werden voorzien van hierogliefen met de koningstitulatuur van de regerende farao, werden zij gedenktekens. Een ander woord voor een dergelijke zuil is een gedenknaald.

De Gierenstele uit Sumerie van 2525 voor Christus wordt wel gezien als het allereerste historische monument.

In de middeleeuwen begon men te begraven rond kerken.

Heden ten dage worden begraafplaatsen gecreerd aan de buitenzijde van de woongemeenschap. Door uitbreiding van woonwijken komen de begraafplaatsen automatisch weer binnen de woongemeenschap.